BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, January 11, 2010

ermm puding gula hangus atau sinonim la dengan caramel..senang ajerk mau buat...

Bahan A :
7 biji telur ayam...(telur itik tak pernah guna lagi,.hahha)
1 tin susu cair
2 cawan susu pekat manis

Bahan B :
gula


Cara :
1. panaskan air dalam kukusan kerana puding ni dimasak dengan menggunakan kukusan
2. ambil loyang , taburkan gula di atas loyang. Kemudian panaskan di atas api hingga kekuningan..jangan sampai hitam sebab nanti akan membuatkan dia jadi pahit
3. Ambil semua bahan B, kacau atau blender kesemua bahan..
4. Rasa dahulu Bahan B sama ada manis atau tidak, jika kurang manis tambah susu pekat..
5. Untuk lihat kelembutan puding tu, bila pukul bahan B tu, kita angkat tengok guna sudu, n kaco dia..klo likat sangat n pekat sangat makna nya puding tu keras, klo cari sangat maknanya puding tu lembik sangat..so boleh bajet sendiri tak terlalu pekat dan cair.
6. boleh taruh esen vanila, satu penutup sudah memadai untuk bau wangi, jika takder takper,,
7. ambil loyang yang sudah ada gula tadi tu, masuk bahan B tu dalam loyang tu
8. lepas tu kukus. masa yang diambil tu dalam 40 minit..
9.cucuk guna garfu/ pisau jika nak tau dia masak..klo melekat tu ..tak masak..klo licin ajer..dah masak
10. tunggu sejuk baru terbalikkan dia...dan masukkan dalam peti..boleh hidang

gambar tak dapat dimasukkan sebab tak snap..heheh....

0 comments: